top of page

Over ons

BOG.

BOG.-door-Taatske-Pieterson-2048x1365.jpg

BOG. maakt filosofische, talige, muzikale voorstellingen over wezenlijke thema’s uit het leven van ieder mens. Sinds de eerste voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren (2013) maken we werk over alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. We onderzoeken thema’s waar ieder mens in het dagelijks leven mee te maken krijgt: het gehele leven, de mening, geloof, tijd en beweging, volwassenheid, existentiële eenzaamheid, rouw, taal, identiteit.

Met elke voorstelling proberen we ons eigen perspectief te overstijgen, ons te verplaatsen in anderen en het publiek een bredere blik op het menszijn te bieden. We verzamelen verschillende ideeën en ervaringen onder meer via het BOG.ledenbestand, een groep van inmiddels driehonderdvijftig mensen. Hun antwoorden op onze vragen omtrent een bepaald thema, gebruiken we als inspiratie voor een nieuw werk. Met onze voorstellingen willen we verbindingen leggen tussen het algemene en het specifieke, het dagelijkse en het uitzonderlijke, het persoonlijke en het universeel menselijke.

BOOGAERDT/VANDERSCHOOT

BvdS-Suzan-Boogaerdt-Bianca-van-der-Schoot-©Annaleen-Louwes-liggend-beeld-kopie-2-4.jpg

Het kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werkt al samen sinds ze in 1999 afstudeerden aan de Mime-opleiding van de Theaterschool Amsterdam.  Ondanks dat hun werk diep verankerd is in de anarchistische traditie van de Nederlandse Mime, hebben ze een praktijk opgebouwd die verschillende kunstdisciplines combineert.

 

Boogaerdt/VanderSchoot’s werk wordt vaak omschreven als fysieke performance en video-installatie ineen—een synergie tussen de podiumkunsten en de beeldende kunst.

Hun werk leent zichzelf tot de grey space, de schemerzone tussen de black box en de white cube, waar ze zowel theatrale- als museale regels en conventies oprekken. Het duo creëert tussenruimtes waarin de homo digitalis haar lichamelijke gewaarwording kan trainen en handvatten krijgt om zich met haar off-line body te verbinden tot allerlei nieuwe (virtuele) werelden. Door een gender-bewuste lens onderzoeken ze hoe verschillende realiteiten, of het nu virtuele- of droomwerelden zijn, interfacen met de menselijke gebruiker.

 

Boogaerdt/VanderSchoot stelt de vraag wie of wat het apparaat van het (menselijke) lichaam bestuurt, hoe dat de aard van het bewustzijn beïnvloed, en bijgevolg de totstandkoming van verschillende realiteiten. Het duo exploreert lichamelijkheid in al zijn verschijningsvormen en speelt met het idee van een lichaam als object. Daaruit volgt dat de menselijke performer niet als vanzelfsprekend centraal staat. Ze spelen met het vervreemdingseffect van o.a. gemaskerde figuren, cybors, poppen, avatars, en semi-gemechaniseerde karakters. Zo oppert Boogaerdt/VanderSchoot de vraag ‘Wat maakt ons menselijk?’ en faciliteren ze een herverbinding met de creatieve kracht van het leven zelf.

TOUKI DELPHINE

Scherm­afbeelding 2023-10-04 om 11.53.37.png

Bo Koek, Rik Elstgeest, John van Oostrum en Chris Doyle vormen samen Touki Delphine; een kunstenaarscollectief van muzikanten, performers en beeldende kunstenaars. De leden putten uit hun eclectische achtergronden om prikkelende visuele werken en moderne muziekoptredens te creëren.

 

In de multidimensionale werken van Touki Delphine putten ze uit klassieke en moderne muziek vanuit alle hoeken van de wereld, combineren ze herinterpretaties met originele composities en nieuwe visuele concepten die disciplinaire grenzen overschrijden en vervagen. Toegewijd en vindingrijk. Serieus en speels. Een open vraag of visuele stimulans kan het vertrekpunt vormen. Hun methoden resulteren in een unieke, dynamische kruisbestuiving van de kunsten.

 

Geïnspireerd door de klimaatcrisis en de inzichten van Alexander von Humboldt dat de natuur een levend geheel is, geen disfunctionele massa: dat stenen, planten, dieren en mensen allemaal doordrongen zijn van creatieve kracht, streeft Touki Delphine naar een herstel van het evenwicht tussen natuur en moderne mensen. Met al onze technologische vooruitgang hebben mensen de natuur in de afgelopen twee eeuwen aanzienlijk verstoord. Terugkeren is geen optie. Maar misschien is er een weg vooruit. Niet door technologie als de voornaamste schuldige te beschouwen, maar door een nieuwe harmonie te bereiken met behulp van die technologie. Met behulp van gerecyclede materialen, technologische uitvindingen en nieuwe of aangepaste composities creëert Touki Delphine installaties die deze thema's en de relatie tussen natuur, mensen en technologie verkennen.

WARMING UP FESTIVAL

Scherm­afbeelding 2023-10-04 om 14.56.28.png

We Are Warming Up. Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En, wat kunnen we doen?

We Are Warming Up presenteert en produceert kunst- en mediaprojecten rondom het klimaatvraagstuk. Want de cultuursector brengt mensen samen en weet als geen ander het publiek in het hart te raken met muziek, verhalen en beelden.
 

We Are Warming Up is een initiatief van Stichting Impact Makers en Tolhuistuin.

 

 

bottom of page